Tuesday, March 9, 2010

SeMiNggU e2 SinGKaT~

owhh..pejam celik pejam celik da hari selasa..selasa lepas aku pg KL-KAJANG-PUTRAJAYA-DAMANSARA..hari nie da selasa balik.rasanya penat yang minggu lepas pun belom abis lagi nieh..pejam celik pejam celik, da bulan 3.da masuk 4 bulan aku di tempat baru.okey, da ley terima environment baru yang agak berbeda dengan tempat lama..pelan2 aku cuba wat2 okeh..alhamdulillah suma baik2 jer.ramai yang baik2, satu kepala tapi ramai jugak yang tak der sekepala.hikhikhik..biasa lah tue, adat kan.tak suma suka dengan kehadiran kita esp. muka2 baru yang masih muda remaja cam aku nieh..ya, aku dapat rasa la..jangan tipu aku.ada yang tak senang, tak suka malah mengutuk belakang.ahhh!ada aku kesah ker??plss la..jangan mempunyai pikiran "orang baru, muda,takkan kita nak kena ikut cakap dia kot??"....antara kata2 yang tak terkata depan2 aku.tak per lah..biasa la..kalu takdak pelapis2 baru,cam mana nanti?takkan orang2 yang ada sekarang boleh bertahan sampai 50 tahun akan datang kan??lain la kalu mereka DEWA dan DEWI dari kayangan..

bercakap pasal minggu lepas yang begitu singkat, mungkin pada aku jer kot.yer la satu hari setengah jer aku kat opis, selebihnya aku menghadiri seminar kat putrajaya.Seminar Industri Landskap kat IOI Putrajaya.okey la,biasala seminar namanya pun.Sedikit bosan sebab kena dengar celoteh2.tapi sangat berguna untuk industri dan bidang aku.Hadir bersama linda,officemate yang menjadi beshfren aku di opis..boss??tinggal!hehehehe..kami tinggal boss di opis saja..jangan marah yer incek boss.next time kami ajak okeh?

banyak sangat peristiwa yang tak diingini berlaku.haiisshh..kalu nak cerita, sampai petang tak   abis..antaranya:

~pada mulanya nak drive sendri,tetapi TIDAK DIBENARKAN..(ok,kami terima,sebab kami perempuan.)

~Driver yang sepatutnya bawa kami TELAH MERAJUK..so terpaksa tukar driver lain(kami tak kesah 
 sangat..asalkan ada driver..)

~LO hotel kami tak siap2 pada hari kami nak bertolak, TAPI LAST MINUTE SIAP jugak..(kami okey jer..wat2 slumber..)

~dalam perjalanan,KAD MINYAK yang disediakan TELAH DIREJECT..bila kal kewangan..'owh, kami tak settle lagi la bil lama.."(kami?agak benggang..baik simpan jer kad e2 dalam peti sejuk!!"

~sampai KAJANG dalam masa 4jam..OWH DASYAT sekali pemanduan.aku didepan, tutup rapat2 mata,mengucap dan terus tido..tak sanggup nak tengok depan..

~tibanya di HOTEL PRESCOTT..LO kami tak DITERIMA! wtf?owh sampai sini tahap kesabaran da sampai anak tekak..nasib ada cash!dan nasib bilik standard jer..kalu kami stay kat MARRIOT? mahu terbang seribu untuk 3 malam!

~setelah 3 hari di sana..pukul 2 hari jumaat, kami gerak pualang..TETAPI MALANG nya..sampai JURU, kereta opis (XTRAIL) rosak ditengah jalan.owh, aku harapkan sampai KANGAR sebelom terbenam matahari..TAPI...tatau la apa masalah kereta tue.pada mulanya gagah perkasa 4 jam perjalanan KANGAR-KAJANG..bayangkan kanmi berkampung hampir 4 jam di highway..menung towing dari alor setar dan van opis untuk mengangkut kami pulang..kaki melecet,paper bag suma terburai disebabkan kerja2 memindah sana sini..PENAT tahap max..KETIBAS satu badan..selamat tiba di rumah jam 11 lebey..nasib masih ada sabtu dan ahad untuk tidur-tiduran..

~owh, masalah belom selesai di situ..semalam aku wat CLAIM..tapi mentah2 ditolak.atas alasan bil HOTEL atas nama aku sorang.maksudnya, sepatutnya aku HANYA boleh claim satu malam RM100 jer.. WTheck? sah2 bil aku bayar RM450!! bukan aku seleweng duit atau wat resit palsu! abis tue, sia2 jer melayang lagi RM150..abess..takkan nak wat bil sorang satu, RM300 n then nak seprate bil dengan linda?kira okey apa kami siap kongsi bilik bersama..sepatutnya RM600 untuk 3 malam..tapi kos di sini hanya RM450 jer..tak syukur ker kami da less RM150!!!geram..benggang!malas da nak pg lain kali kalu tak bagi advanced,aku tak mo pegi!!

owh..macam2 masalah melanda membuatkan aku letih seminggu..habis riuh sekampung opis peristiwa kereta rosak ini..malu okey..malu sebab suma mentertawakan kami di perhimpunan pagi semalam..hahahah.. FAMOUS sekejap aku!

 aha..sempat jer nak posing..aku ngan linda..

motif disini: kita merancang, TUHAN menentukan segalanya..aku syukur masih selamat di sini..amin!

7 comments:

Syaz (MamaFarish) said...

perghhh mcm2 terjadi...seb baik xde pape yg serius...keje dalam environment melayu ni mmg lain mcm skit...ada lebih hasad dengki...cemburu...so far aku xpenah dalam situasi cm ang...tp aku bersyukur bekerja dalam suasana 1 malaysia...xde nk dengki2..wt keje masing2 je..:)

aShEMaSt said...

tue la nas..aku pun cuba nak adapt.harap kesabaran tue tinggi la..hihihi..dulu, time private tak dak masa nak gosip2 hal orang lain.suma kalut ngan keja sendri..

fidde said...

setelah sekian lama x baca blog kamu asma...fuh. memacam cerita. kesian kamu. haha!

aannsj said...

jemput ke saye pula http://l30gardenshop.blogspot.com
http://l3ogarden.blogspot.com

pelbagai tip dan barangan kesihatan dan kecantikan...

aShEMaSt said...

k fidz:e2 la akak..plss hapdate ur blog..so nanti asma ley tau perkembangan akak dari jauh.hhihihi..windu akak!

aan:baik syayg..sya juga baca blog kamu..komen jagan tak komen ok!

fidde said...

akak dah update. baca 'the unwanted proposal' kalau nak tau apa yang buat akak bengong sikit last week. huhuhu

eza2odette said...

doyai....kasihan kakak sema. hhuuhu..tapi da slamat kan?eee tak singggah umah pon!