Tuesday, August 25, 2009

KiSaH RaMaDhAN DaN aKu~

SeLaMaT BeRpUaSa Kepada MuSLiMiN DaN MusLiMAt~



Bila tiba bulan ramadhan, teringat aku time zaman aku kecik2 dulu..hahah kalu ingat mesti nak gelak guling2 sorang2..sama la kalu kita tengot gelagat adik2 kita skang..sama jer kita time besar2 diaorang dulu..tak payah la nak marah diaorang..huhuhu..

Apa yang aku paling ingat cerita dalam toilet..balik sekolahkan penat + panas..so sampai ja umah terus nak mandi.Lama pulak tue..sampai mak aku kena jerit baru nak keluar..yang syoknya, time madi tue aku jentik2 jari yang ada air kat dalam mulut..hahah konon2 ley ilang dahaga la..so bautla banyak2 kali..bagi aku tak batal..sebab tak sengaja n sket ja pun air masuk..e2 dulu la..time pemikiran cetek lagi..ntah2 sebulan posa aku tak diterima..mana taknya tiap2 hari wat menda yang sama..huhuhu~

Balik sekolah kalu tanak mandi, buka peti ais..tunggu jer lama2 sampai badan rasa sejuk..hahaha..umah kampung la katakan, manada aircond.Pelik mak aku, balik jer terus lari pg dapur..bukan makan tapi buka peti ais..tapi yang nie tak batal kan?? so selamat posa aku..

Petang2 lak g pasar ramadhan kat stadium..time2 tak ley bawak moto, tumpang abah jer la kat belakang..aku ngn adik2 mesti berebut nak ikot..yer la naik moto, paling kurang 2 orang jer ley ikot..tambah abah jadi 3 orang la..sorang dalam raga depan, sorang kat belakang..tapi aku tak penah kalah..aku penumpang wajib abah..hahaha..aku salu suro adik num 3 tido time petang2..Dengan alasan nanti kakak kejut kalu nak pegi..hahaha jangan harap nak kejut la..balik jer dari pasar, meraung budak tue tak bawak.. :) jahat kan aku?

Bila da besar sket time sekolah menengah aku da ley bawak motosikal..so abah dok diam2 jer kat umah..tak payah pei..pesan jer nak makan apa..aku sedia belikan..Ley dikatakan setiap petang peh sekolah aku singgah pasar stadium nie..kalu tak beli apa2, atleast cuci mata.hahah gediks sungguh aku!bukan aku sorang jerla..aku n pijah..kawan sekampung aku..dua2 gediks santai.. :)

ohh ya aku lupa lak..time tingkatan 4, bulan puasa time cuti sekolah, jadi aku mengambil peluang cari duit lebey..aku kerja di gerai jual lauk2 di pasar ramadhan..time tue aku rasa aku sangat kuat semangat. Bayangkan lah time matahari terik, dalam pukul 3 petang aku da gerak pegi pasar ramadhan..Pasang khemah, susun lauk pauk dan tunggu customer..Panas jangan cakap la..tapi aku suka! ntah napa ntah aku pun tak paham..Udah la puasa, panas, dengan bau bauan yang macam2 lagi kat situ..aku redah jer.. apa yang aku suka kerja nie sebab ley cuci mata sambil melayan customer yang macam2 kerenahnya~

Even kerja 4jam jer tapi penat sangat..yang beshnya aku leh tapau apa2 lauk untuk bawak balik.Kalu sempat aku balik b4 berbuka, sempat la berbuka sama2 kat rumah..kalu tak makan jer apa yang ada kat pasar ramadhan..yang beshnya tiap2 petang aku menunggu seorang jejaka ini datang.Tak beli pun tak per..asal jejaka nieh lalu depan gerai aku udah ler..huhuhu kalu jejaka e2 lalu jer, terus bersemangat waja aku jadinya.. ;) siapakah gerangannya?? ensem sangat ker jejaka e2?? apa kena mengena ngan idup aku sekarang? Biarla jadi tanda tanya..hikhkhik~ yang pasti aku raya dengan wang saku yang banyak dan hasil usaha titik peluh sendri..

TERIMA KASIH YA ALLAH~


2 comments:

aku said...

ooo..
upa-upanya kakakku dlu gediks...
ptot ar dia suka p bazar ramadhan..

hakhak
kntoi di situ!!

;)

aShEMaSt said...

hahah~wanie erk?aha..memang dua2 pun gediks..tambah ieja lagi sorang..hahah~